De trein gaat ieder uur

De trein gaat ieder uur

Ik had nog één treinkaartje over die ik bij Kruidvat had gekocht. Nadat ik met Roel al in Aken was geweest, besloot ik Oost-Groningen te gaan verkennen. Helaas wilde niemand met mij, dus ging ik alleen. Voor slechts 4 euro een upgrade naar 1e klasse, een mooi plekje bij het raam, een boek en een laptop mee, ik was klaar voor de grote reis.

Helaas zat er een dame achter mij die had bedacht om heel veel te gaan bellen in de trein. En ik kan niet lezen, terwijl zij aan het bellen is, dan moet ik meeluisteren, heel irritant. Maar geen stiltecoupé dus het mocht wel. In Bad Nieuweschans stap ik na 2,5 uur uit om een broodje te eten en het Groningse platteland te verkennen. En ook even over de grens naar Duitsland te gaan, ik vind dat nog steeds heel erg leuk.

Terwijl ik wacht op de trein die mij terug naar Groningen moet brengen, belt Maartje. Ik vertel haar hoe rustig het daar is en dat ik overal vogeltjes hoor fluiten.

Een local vangt mijn kant van het gesprek op en lacht. “Dat hebbn jullie nie in de stad”. “Ik heur dat al nie meer”. Ik begin een praatje met hem en zeg dat je de trein hier niet moet missen. “Waarom niet?” vraagt hij zich af “De trein gaat ieder uur!”.

En daar zat mijn les van de dag, het gaat om het perspectief. Wanneer je kan kiezen uit twee, vier of misschien wel zes treinen per uur, dan is één per uur erg weinig. Maar woon je in Bad Nieuweschans, Kropswolde of Scheemda dan is dat prima.

Op de terugreis kom ik oudere mannen tegen die ook allemaal tegen gereduceerd tarief hun dag in de trein doorbrengen. Ik vraag mij af of ik hier nog te jong ben.

Maar het was een leerzame dag en de belangrijkste lessen wil ik nu met je delen.

Wouter’s wijze woorden

  1. Oost-Groningen is best ver weg
  2. Geniet van wat je hebt, niet van wat je niet hebt
  3. Met één trein per uur, woon je meestal niet duur
  4. Bekijk het eens vanuit een ander(mans) perspectief
  5. Ga in een stiltecoupé zitten wanneer je niet kan lezen wanneer iemand achter je de hele reis tussen Amersfoort en Groningen gaat zitten bellen. “Maandagavond is voor mij echt een No-Go”